Hoppa direkt till innehåll
Stadsnät i samverkan

Stadsnät, lokala fibernät i världsklass med obegränsad prestanda

Fiber är framtidens infrastruktur för all sorts digital kommunikation. Vare sig det handlar om att surfa på Internet, titta på streamande film och tv eller larm, hemtjänst eller smarta bostäder.
Stadsnät är ett begrepp som finns över hela landet. Det är i regel direkt eller indirekt ägda av kommunen och är ett lokalt öppet nät med fokus på samhällsnytta. Och med samhällsnytta menar vi att det ska vara tillgängligt för alla, privatpersoner, företag, institutioner och myndigheter. Stadsnätet är grunden för det digitala samhället.

Öppna nät är en stor marknad

Till skillnad från de flesta nät i omvärlden så är den svenska modellen att tillhandahålla öppna nät. Det innebär att stadsnätet är öppet för en mängd olika leverantörer av digitala tjänster, i full konkurrens med varandra. Stadsnätet levererar i regel inga egna tjänster utan bygger och driftar en infrastruktur för digital kommunikation på olika nivåer. Allt från supersnabbt Internet, tv och telefoni till säkerhetstjänster, larm och samhällstjänster.

Trygghet och tillförlitlighet

Att det finns ett samhällsägande bakom stadsnätet ger användarna, både leverantörer och slutkunder, en extra trygghet i en snabbt föränderlig IT-värld. Dessutom har stadsnäten gedigna erfarenheter i ryggen av just projekterande och byggande av infrastrukturer, vare sig det handlar om el, fjärrvärme, vatten eller fibernät.

Välj ditt Stadsnät

Mer om samarbetet i Stadsnät i Norr